sk en de hu

Spoločnosť LVL Armory, s.r.o., činná od roku 2007, je oficiálnym distribútorom produktov spoločnosti DEP Photonis. Spoločnosť DEP Photonis dodáva od roku 2013 datasheety svojich meničov v elektronickej podobe na CD a ich pravosť si zákazník môže overiť na oficiálnej stránke výrobcu DEP Photonis www.photonis.com
Pre kompletný sortiment produktov nočného videnia navštívte prosím našu stránku www.nocne.sk 
Využite možnosť nákupu tovaru na splátky so spoločnosťou QUATRO.

slide 1
Trijicon MRO
slide 2
Accuracy International AX338 aAccuracy International AX .338 Lapua Magnum
Accuracy International AX338 bAccuracy International AX .338 Lapua Magnum
Kimber Eclipse
Kimber MICROKimber MICRO
Kimber RevolverKIMBER Revolvery opäť v ponuke
KIMBER Super Carry Custom HDKIMBER Super Carry Custom HD
Laser Devices DBAL A2Laser Devices DBAL-A2
Laser Devices DBAL-A3Laser Devices DBAL-A3
Night Vision Dedal D542Night Vision Dedal D542
Night Vision monocular LVLMi-14Night Vision monocular LVLMi-14, EOTech 552
Trijicon RMR

Články

Body Armor Theory

V posledných desaťročiach pokrok v oblasti nových materiálov a technológií ako aj ich väčšia dostupnosť spôsobila revolúciu v oblasti osobnej ochrany jednotlivca. Pribudlo mnoho nových výrobcov ako sa aj rozšírila paleta dostupných balistických materiálov.



Dátum 11.9.2001 spôsobil zhoršenie bezpečnostnej situácie a prenesenie konfliktov, ktorých príčiny i riešenie sa nachádzajú tisícky kilometrov od prahov našich domov. Život ohrozujúce situácie nie sú v súčasnosti vopred predvídateľné. Slovensko ako krajina nepatrí – aspoň v súčasnosti – medzi Top 10 cieľov teroristických organizácií, ale to sa svojho času tvrdilo aj o Španielsku. Do tejto marketingovej a bezpečnostnej situácie vstupujú aj výrobcovia z krajín, ktorí predtým z hľadiska podielu na svetových trhoch hrali iba okrajovú úlohu. Navyše balistická ochrana sa stáva aktuálnou témou nielen pre príslušníkov štátnych ozbrojených zborov a súkromných bezpečnostných služieb, ale aj pre súkromné osoby podliehajúce zvýšenému riziku vyplývajúcemu z ich povolania (podnikatelia, obchodní cestujúci, zamestnanci zahraničných spoločností napr. amerických a britských firiem, poľovníci, účastníci honu na zver, niektorí zamestnanci bánk, pôšt a sporiteľní, ale aj taxikári, zdravotnícki pracovníci atď.).

Základné otázky, ktoré by sme si pred kúpou nepriestrelnej vesty mali položiť znejú:

Aký stupeň ochrany by mala vesta užívateľovi poskytnúť?
Ako sa líšia balistické materiály?
Postačuje vesta štandardných rozmerov, alebo je nutné si dať šiť OV na mieru?
Sú potrebné individuálne úpravy vonkajšieho poťahu?

Stupeň ochrany:

Ochranné vesty, sú často nesprávne nazývané aj nepriestrelnými. Nepriestrelnosť je relatívny pojem, rovnako ako aj balistická ochrana. Podľa geografických podmienok sú rôzne stupne balistickej ochrany zabezpečujúce tzv. nepriestrelnosť (odolnosť) voči určitým kalibrom.

Niekoľko pojmov:

Vonkajší poťah (carrier) – obal, často z oderuodolnej látky, prípadne vodotesný, do ktorého sa vkladá vlastný balistický materiál.

Balistický panel (plát, štít)
- balistická vložka, často pozostávajúca z keramiky, titanu alebo z rovnakého druhu balistického materiálu (často lisovaného), ako samotná ochranná vesta. Poskytuje prídavnú balistickú ochranu, zásadným spôsobom zvyšujúcu triedu odolnosti ochranného kompletu.

Prídavné vrecká (kapsy) na balistické štíty - priestory na prednej a zadnej časti ochrannej vesty, do ktorej je možné zasunúť balistické pláty.

Balistický materiál (vložka) – ochranný materiál zabezpečujúci vlastnú balistickú ochranu, vyrobený z vysokopevných materiálov zabezpečujúcich ochranu pred zásahmi dopadajúcich projektilov.

Účinok dopadajúcich striel závisí od mnohých faktorov. Z tých najdôležitejších:

- materiál a typ projektilu (Olovo, Fe, FMJ, poloplášť, Hydrashock oceľové jadro,...),
- rýchlosť a energia projektilu (ráž, dĺžka hlavne, laborácia, hmotnosť projektilu, ...),
- stabilita projektilu (stúpanie vývrtu, preletená vzdialenosť,...),
- vzdialenosť vesta-ústie hlavne (zvyčajne testovanie prebieha na vzdialenosť 10 m),
- uhol dopadu,
- zóna dopadu (okrajová vrstva má len obmedzené balistické ochranné vlastnosti, plnohodnotná ochrana sa u viest z tkaných textílií začína cca 3 cm od okraja, u mikrovláknových konštrukcií od cca 1,5 cm od vonkajšieho okraja balistického materiálu),
- klimatické podmienky (teplota okolia, vlhkosť – viď jednotlivé materiály).

Každý rok vznikajú nové typy streliva a nové ráže. Je prakticky nemožné vyskúšať na jednom druhu vesty všetky možné ohrozenia. Tu vstupuje do hry rezerva balistickej ochrany, vyššia trieda má logicky vyššiu rezervu, rovnako vesta s väčším počtom vrstiev balistického materiálu.
Projektily s priebojným jadrom sú schopné prebíjať mäkkú ochranu, na ich zastavenie sú potrebné balistické štíty príslušnej triedy odolnosti.

Absorbčná vrstva – prídavná vrstva, vkladajúca sa medzi balistický materiál a povrch tela. Zasahujúce projektily spôsobujú vydutie balistickej vrstvy smerom k povrchu tela (dovnútra), pričom tlačia na povrch tela. Dochádza k tzv. šokovým otlačkom (traumaefekt), ktorých max. prípustná hodnota je 40 - 44mm (ani 60 mm hlboké šokové otlačky však za normálnych okolností nemajú za následok život ohrozujúce stavy). Absorbčná vrstva spôsobuje redukciu až elimináciu týchto hodnôt. Môže sa používať len súčasne s balistickým materiálom, sama o sebe nemá schopnosť zastaviť projektil. Absorbčnú vrstvu vyžadujú ochranné vesty zhotovené z paraamidov – Kevlaru, Twaronu... Absorbčná vrstva sama o sebe nemá žiadne balistické vlastnosti, zároveň zvyšuje hmotnosť ochrannej vesty a zhoršuje jej nositeľnosť, flexibilitu a zhoršuje jej diskrétnosť v prípade vesty určenej pre skryté nosenie.

Hybridné ochranné vesty – OV pozostávajúce z vlákien a súčasne aj tkanín, častejšie však z 2 rozličných balistických materiálov. Spájanie týchto materiálov vychádzalo z pokusov a teoretických poznatkov, prax však ukázala, že dochádza ku kombinácii aj neželaných vlastností týchto hybridov.

Ochrana pred prebodnutím – v rôznych podmienkach (napr. väznice, zhromaždištia, demonštrujúci dav) je ohrozenie bodnou zbraňou vyššie ako strelnou. Najmä aramidové vesty sú náchylné na poškodenie chladnými zbraňami, čím užšia čepeľ, tým je riziko vyššie. Zvyčajne sa používa doplnková ochrana. Táto ochrana by sa mala používať len zmysluplne v ohrozených oblastiach, alebo počas kratšieho časového intervalu, nakoľko výrazne obmedzuje pohyblivosť jej užívateľa, zvyšuje hmotnosť OV a znižuje komfort jej nosenia. Rovnako ako pri absorbčnej vrstve dochádza k zhoršeniu schopnosti diskrétneho nosenia.

Zastavovací účinok – pokiaľ dôjde pri skúškach k prekonaniu ochranných vrstiev, dochádza u samotného projektilu, okrem zníženiu jeho energie a s tým súvisiacej prieraznosti, aj k jeho deformácii. Hríbovité rozšírenie jeho prednej časti spôsobuje ťažšie zranenia. Pre zaujímavosť, ak je projektil viditeľný cez poslednú balistickú vrstvu, hodnotí sa to ako priestrel ochrannej vesty.

Komfort nosenia (nositeľnosť) ochrannej vesty – súbor parametrov, pod ktorú sme zahrnuli nielen parametre ovplyvňujúce prijateľnosť nosenia tejto ochrany, ale aj akceptáciu tejto ochrany okolím, ktoré často reaguje posmešne až odmietavo, ba niektorí jedinci až hystericky na zistenie, že niekto v okolí má balistickú ochranu.

Hmotnosť – tá je bezosporu významným parametrom nositeľnosti, je dobre kvantifikovateľná, aspoň na 1. pohľad, avšak jej význam býva preceňovaný. Tu by sme rozdelili význam hmotnosti pre príslušníka OZ prekonávajúceho dlhé vzdialenosti pešo, často behom (tu má význam každý dekagram hmotnosti) a bežného užívateľa, ku ktorým sa radia aj príslušníci užívajúci k presunom služobné motorové vozidlá. Hmotnosť vystúpi do popredia pri skutočne dlhodobom (nepretržitom) nosení OV. Vesty by sa nemali porovnávať na podklade celkovej (absolútnej hmotnosti), ale na podklade hmotnosti vztiahnutej na povrch v cm2. Jednotlivé vesty sa totiž môžu líšiť vo veľkosti chránenej plochy, nakoľko OV s malou chránenou plochou má výrazne nižšiu hmotnosť.

Ohybnosť - toto je parameter výrazne ovplyvňujúci nositeľnosť OV. Užívateľ si rýchlo uvedomí, že flexibilita a poddajnosť sa javí úplne inak, pokiaľ vestu držíme v ruke, a diametrálne odlišný dojem získame pri jej oblečení. OV je poddajnejšia pri jej okrajoch, aby veľmi netlačila – tento komfort je však vykúpený zníženou balistickou ochranou pri jej okrajoch.

Diskrétnosť – význam neviditeľnosti stúpa u užívateľov, ktorí sa pohybujú medzi ľuďmi – pre zamedzenie nepriaznivých reakcií okolia. Navyše rozpoznanie OV protivníkom zvyšuje niekoľkonásobne pravdepodobnosť zásahu hlavy.

OV pre ženy - nositeľnosť štandardnej, t.j. pre mužov koncipovanej OV ženami je sporná. Rozdielne anatomické kontúry spôsobujú nepríjemné až bolestivé pocity, navyše OV môže odstávať, často je na 1. pohľad identifikovateľná ako OV a nemusí poskytovať pri zásahu projektilom rovnakú bezpečnosť ako mužom.

Potenie sa – fyziologický proces, ktorým sa zabezpečuje termodynamická rovnováha organizmu. Jednoduchšie – organizmus sa neprehrieva, povrch tela je ochladzovaný tenkou vrstvou kvapaliny. Za kľudových podmienok strácame približne 1L telesných tekutín/deň.
Pri zvýšenej námahe a intenzívnej svalovej činnosti je to niekoľkonásobne viac. Rovnako sa potenie zvyšuje pri strese. Sami si viete predstaviť, akých hodnôt potenie môže dosiahnuť pri vedení bojovej činnosti alebo riešení sebaobrannej situácie. Teda, potenie sa pod ochrannou vestou, ktorá ešte zhoršuje podmienky termoregulácie (vlastne bráni odparovaniu potu) je vážnym problémom. Potenie sa pod vestou v zime zapríčiní Vaše podchladenie, v lete môže viesť k prehriatiu až k bezvedomiu, prípadne vážnej dehydratácii. Ale aj bez týchto extrémov budú Vaša výkonnosť, akcieschopnosť a pocit komfortu vážne narušené. Navyše rozkladajúci sa pot prináša zdravotné riziká, možné poškodenie ochranného obalu agresívnym potom, ako aj estetické problémy.
Riešenie tejto situácie môžeme hľadať v požívaní tzv. termoprádla, v tomto prípade skôr tričiek z priedušného materiálu. Vhodné tričko sa skladá z min. 2 vrstiev. Vrstva nachádzajúca sa bližšie k povrchu tela odvádza pot preč od povrchu smerom navonok. Ďalšia vrstva slúži skôr ako rezervoár zachytenej tekutiny a udržiava spodnú vrstvu suchú.
OV môže podporiť ďalšie odvádzanie potu použitým materiálom v ochrannom poťahu. Polyetylénové a polypropylénové vlákna s prímesou bavlny túto funkciu zvládajú asi najlepšie.

Skúšobný protokol – mal by obsahovať niekoľko významných údajov o prevedení skúšok pozostávajúcich z :

5 výstrelov v uhle 90 st.
3 výstrely v uhle 25 st
3 výstrely v uhle 90 st pri teplote 70 st.
3 výstrely v uhle 90 st.pri teplote –20 st.
3 výstrely v uhle 90 st so zbraňou pritlačenou silou 100 N
3 výstrely v uhle 90 st na vopred namočenú OV /1h/

Výsledky musia obsahovať parametre ako rýchlosť projektilov, hĺbka prieniku a traumaefektov ako aj stav projektilov po zástrele.
Protokol musí obsahovať kde sa skúšalo, teda označenie skúšobne, kedy boli skúšky prevedené – teda dátum, hmotnosť vesty na plochu 1 dm2, akým strelivom boli skúšky vykonané, na akú vzdialenosť sa strieľalo a pri akej teplote, prípadne tlak a vlhkosť vzduchu.
V súčasnosti je niekoľko typov balistického materiálu, ktoré používajú poprední svetoví, ako aj menej známi výrobcovia OV. Tieto materiály sa líšia vo svojich vlastnostiach, a to v mnohých parametroch veľmi zásadne.

1. Kevlar – Kevlar od spoločnosti DuPont

Kevlar je organické vlákno zo skupiny aromatických polyamidov (ARAMID). Kevlar sa vyznačuje unikátnou kombináciou vysokej pevnosti, vysokého modulu húževnatosti a termálnej stability (voči plusovým hodnotám). Zároveň je chemicky stabilný voči celej plejáde chemických zlúčenín a to i voči kyselinám a zásadám. V praxi sa môžeme stretnúť s celým radom typov Kevlaru líšiacimi sa účelom využitia. Kevlarová tkanina spôsobila revolúciu v oblasti konštrukcie a výroby športového náčinia, predovšetkým lyží, posilňovacích strojov, vesiel atď. Samozrejme, nie menšiu revolúciu spôsobila kevlarová tkanina v oblasti nepriestrelných viest a balistickej ochrany, kde nadlho dominovala ako jediný materiál. Ani tu sa vývoj nezastavil a nové vlákno z roku 1988 s názvom Kevlar 129 sa opäť stalo východzím materiálom pre aplikácie v mnohých oblastiach.

 ... spôsob tkania kevlarových vlákien.

Vlastnosti: Kevlarové vlákno sa netaví, ale dochádza u neho k rozkladu pri relatívne vysokých teplotách a to v rozmedzí 427 až 482 stupňov Celsia. Rovnako až po tieto teploty si spoľahlivo podrží svoje balistické vlastnosti. Kevlarové tkaniny používané pre výrobu mäkkých pancierov sú vyrábané z vlákien s rôznymi rozmermi a vlastnosťami, výsledkom sú tkaniny, ktoré sa líšia vzájomne svojou flexibilitou ako aj odolnosťou – zákazník si následne zvolí druh, ktorý najviac vyhovuje jeho potrebám, prípadne ktorý preferuje. Pre balistickú aplikáciu sa tento produkt používa už dlhšie ako 30 rokov. Kevlar, ako aj iné vlákna zo skupiny paraamidov má však, ako to už býva, aj niektoré menej žiadúce vlastnosti. Vynikajúca odolnosť voči vysokým teplotám je vykúpená veľmi nízkou odolnosťou voči mrazu. Veľmi skoro nastáva krehnutie aramidových vlákien, čo zásadným spôsobom znižuje ich húževnatosť a pružnosť (teda aj balistickú ochranu užívateľa). Ochranné vesty z aramidových materiálov musia byť zatavené vo vodotesných obaloch, nakoľko pri ich spletaní vznikajú dutiny, do ktorých voda vsakuje veľmi ľahko. (Všetky sendvičové konštrukcie majú tendenciu vytvárať medzi jednotlivými vrstvami tzv. vodné kapsy. Ich zásahom sa dramaticky menia podmienky balistickej ochrany – dochádza k jej zníženiu. Tu však hovoríme o fyzikálno-mechanických vlastnostiach sendvičovitých konštrukcia a vody. Základným pravidlom je vysušenie a suché skladovanie po expozícii vodnému prostrediu. Navyše, pri nízkych teplotách – voči ktorým sú aramidy citlivé – dochádza k zamrznutiu a k výraznému zníženiu balistickej odolnosti výrobku). Fyzikálno-chemické vlastnosti Kevlarových vlákien ho priam predurčujú k hydrofílii a nasávaniu vody z okolia – čo záporne ovplyvňuje jeho balistické vlastnosti. Vlákna (aspoň ich zakončenia) teda musia mať hydrofóbnu úpravu, rovnako ako aramidová textília, ktorá je však menej ohrozovaná prienikom vlhkosti, ale obe by mali byť chránené vodotesnými obalmi. Aramidové vlákna sú takisto veľmi málo odolné voči UV žiareniu. Kevlar sa týmto žiarením (nielen UV, ale aj viditeľným, hovoríme o vlnových dĺžkach 300-450 nm) veľmi rýchlo znehodnotí, takže musí mať nepriehľadné ochranné vrstvy – treba si dávať pozor a preveriť UV odolnosť povrchovej vrstvy – mala by mať A-test od skúšobne – tzv. UV - protokol. Voči ostrým predmetom sa Kevlar vyznačuje veľmi nízkou odolnosťou – rezné a bodné zbrane kevlarové tkaniny ľahko rozrušujú.

2. Twaron od spoločnosti Akzo Nobel

Twaron je para-amidové vlákno charakterizované vysokou pevnosťou, vysokým modulom elasticity, nízkou mernou hmotnosťou a vysokou energetickou absorpciou. Jeho chemická odolnosť je veľmi dobrá rovnako ako aj odolnosť proti vyšším teplotám. Je elektricky nevodivý. Pre výrobu mäkkých viest sú používané tkaniny, na ktorých musí byť prevedená vodoodpudivá úprava. Pre balistickú aplikáciu sa tento produkt používa od roku 1986. Akzo Nobel vyvíja ďalšie varianty. Firma zahájila výrobu v roku 1986 s tkaninou Twaron T-713, ale už v roku 1991 prichádza s novým radom Twaron CT a CT Microfilament (mikrovlákno). Ako napovedá už názov, nová textília je tkaná z veľmi jemných vlákien s vysokou hustotou (až o 50% viac vlákien oproti bežnej aramidovej tkanine). Pritom sa dosiahli veľké úspory hmotnosti - až o 41% pri rovnakej balistickej odolnosti – pričom sa výrazne zvýšila ohybnosť výsledného výrobku. Posledná novinka v sortimente má názov Twaron T-2000 a je to opäť tkané mikrovlákno. Na rozdiel od predchádzajúcej tkaniny prierez vlákien nie je kruhový, ale má elipsoidný tvar s heterogénnou (nerovnakou) hustotou vnútornej štruktúry. Najväčšia hustota je v širšej časti profilu vlákna, tvoriaceho stenu balistického štítu.
Nežiadúce vlastnosti sú spoločné pre celú skupinu paraamidov, t.j. zhoršenie až strata balistických vlastností po namočení, po vystavení nízkym teplotám, žiareniu v UV aj viditeľnom spektre a nízka odolnosť voči účinkom chladných zbraní.





3. Zylon od spoločnosti Toyoba


Citlivosť UHMWPE vlákien voči vysokým teplotám mali odstrániť PBO (poly-benzolis-oxazol) tepelne upravené vlákna. Vlákna majú vynikajúce mechanické vlastnosti, vynikajúcu tepelnú odolnosť a súčasne si zachovávajú vysoký stupeň flexibilnosti. Súčasne vykazujú len veľmi nízku odolnosť voči tlaku (len 0,2 Gpa) a veľkú citlivosť voči slnečnému a UV žiareniu, pričom už pri krátkodobej expozícii dochádza k rýchlej strate ich balistickej odolnosti. Balistické komponenty zo Zylonu starnú ďaleko rýchlejšie, ako tomu nasvedčovali dovtedajšie poznatky a testy. Práve vplyv vlhkosti spolu s spôsobením žiarenia vo viditeľnom ako aj v UV spektre sa ukazuje ako kľúčový.
Spoločnosť Second Chance Body Armor následne skrátila záruku na balistické komponenty viest zo 60 na 30 mesiacov . Policajné zložky spolkového štátu Nordrhein-Westfalen BRD vyradili tieto vesty z výzbroje v roku 2004 a r. 2005 sa zastavuje produkcia viest z balistických materiálov založených na Zylon-e horeuvedenej spoločnosti. NIJ decertifikoval Zylon ako balistický materiál pre vládne zložky !!!


4. Dyneema

Dyneema - UHMWPE (Ultra High Molecular Weight PolyEtylen) – vlákno s vysokou molekulárnou hmotnosťou.

 ... 4 vrstvy Dyneemy uložené kolmo na smer vlákien + 2 vrstvy polyetylénovej fólie (7 µm)


Polyetylénové vlákna s vysokou molekulárnou hmotnosťou (polyetylén ako taký pozná asi každý z nás vo forme fólií a sáčkov). Ak podrobíme zmene orientáciu a stavbu molekulových reťazcov polyetylénového vlákna s ultravysokou molekulárnou hmotnosťou (UHMW-PE), zmení sa orientácia fibríl, nastane ich vzájomné priblíženie, súhlasná orientácia a zvýšená kryštalinizácia. Tento pôvodný materiál sa pri tzv. gélovom zvlákňovaní - pletení (HPPE proces) najprv namočí do rozpúšťadla, čím sa rozpustia jeho molekuly tvoriace zhluky s malou súdržnosťou. Pri následnom pletení sa zhluky narovnajú a spoja do pevných povrazcov, ktoré sa ešte vyrovnajú do smeru vlákna pri jeho natiahnutí a ochladení. Vznikne tak vlákno s vysokou húževnatosťou a pevnosťou v ťahu, s makromolekulárnou orientáciou (kryštalinizáciou) vyššou ako 95%. Gélové pletenie je teda proces, ktorý závisí na mechanických a fyzikálnych parametroch a nie na chemických. Pretože je riadenie procesu pletenia veľmi jednoduché, vyrába sa v súčasnosti široká škála typov materiálov.
HPPE proces dáva vláknam UHMW-PE neuveriteľné fyzikálne vlastnosti. S mernou hustotou slabo pod jednotkou špecifickou hustotou vody 960-980 kg/m3 vlákna plávajú na vode a pritom majú húževnatosť až 15x vyššiu ako vysoko kvalitná oceľ. Pevnosť v ťahu je o 40% vyššia ako pri aramidových vláknach. Energia potrebná pre ich pretrhnutie je vyššia aj ako u karbónových vlákien vďaka vyššej húževnatosti – sú schopné absorbovať extrémne dávky deformačnej energie. UHMW-PE sú elektrickým izolantom. Je iste veľmi dôležité, že vlákno vo vode nebobtná, je odolné voči slanej vode a má výbornú odolnosť voči väčšine chemikálií. Rovnako sa vyznačuje výbornou odolnosťou voči UV žiareniu, ako aj nižším dávkam radiačného žiarenia. Bod topenia je v rozsahu +144 až +152oC a materiál sa rozkladá pri teplote +300oC. Reálna maximálna teplota pre praktické využitie je okolo 80-100 °C. Hovoríme o teplote samotných vlákien, nie okolia – mimochodom pri teplotách vlákien okolo 45 °C dochádza k ich priškvareniu k povrchu tela. Zato vzrastá s teplotami pod bodom mrazu, pričom až do teploty -269oC nebol nájdený bod krehnutia. Preto sa vlákna doporučujú pre použitie až do -100oC. Pri horení nedochádza k vzniku toxických plynov, oxidu dusíka a kyanovodíka, pretože vlákna UHMW-PE neobsahujú dusík, ako niektoré iné polyméry (napr. aramidy). Vysoká odolnosť voči opakovanému ohybu, prehybu a oteru podtrhujú súhrn vlastností charakterizujúcich UHMW-PE vlákna, ktorý by ich aj v očiach odborníkov pred niekoľkými desaťročiami radil do ríše fantázie, kuchyne stredovekého alchymistu, prípadne na stránky autora sci-fi románov.

Dôležitým parametrom pre balistickú ochranu ľudského tela je tzv. traumaefekt alebo "šokový otlačok" vesty na vnútornej strane po zachytení strely.

Veľkosť vydutí je daná schopnosťou použitého materiálu rozkladať energiu v mieste dopadu projektilu veľmi rýchlo do veľkej plochy. Vlákna UHMW-PE to dokážu lepšie ako aramidové aplikácie, vesty zhotovené z UHMWPE vlákien nepotrebujú prídavné protišokové absorbčné vrstvy.



Nízka hmotnosť a možnosť jednoduchého termoplastického tvarovania textílií s PE fóliou ich priam predurčuje k výrobe prilieb, odolných nielen proti črepinám a úderom, ale i proti strelám ráže min. 9 mm Luger, vyznačujúcich sa prijateľnou hmotnosťou. Zložito tvarované panely boli vkladané za predné sedadla a do výplní dverí ako lacné dodatočné pancierovanie policajných vozidiel holandskej polície. Pretože panely, odolávajúce strelám 9 mm Luger, vážia len 6,5 kg, nebolo ani nutné dodatočné zosiľovanie dverných závesov. Na jeseň roku 1994 bola zahájená rozsiahla modernizácia 400 tankov Leopard II nemeckej a holandskej armády. Na ochranu posádky pred črepinami po vniknutí protitankového granátu bol vnútorný priestor veže a bojový priestor obložený 20 mm silnou vrstvou tvarovaných panelov UHMW-PE firmy Dyneema.
Po 11.9.2001 dochádza k viacerým opatreniam zlepšujúcim bezpečnosť prevádzky lietadiel a letísk, aby už nemohlo dôjsť k tak jednoduchému únosu dopravných strojov a ich prípadnému využitiu ako obrovských riadených striel. Jedným z týchto opatrení je zosilnenie kabínových dverí a pilotného priestoru materiálom UHMW-PE. K tomuto materiálu sa prikročilo pre jeho vynikajúce ochranné vlastnosti a ako aj nízku hmotnosť.
Pokiaľ sa priadza špeciálnym spôsobom skrúti a utká, je dokonca odolná proti porezaniu a bodnutiu, čo je mimochodom veľmi slabá stránka materiálov z aramidu. Odolnosť je tak vysoká, že sa vyrábajú pracovné rukavice a obleky, ktoré svojo nositeľa ochránia i pred rotujúcou reťazou motorovej píly! Podľa výrobcu musí píla vynaložiť toľko energie na prerezanie priadze, že skôr dôjde k zástave motora.

 ... Ochranné rukavice a lano z priadze Dyneema, odolné proti porezaniu a bodnutiu.


Technologický postup výroby vlákna UHMW-PE patentovo chránený od roku 1979 a patent bol udelený holandskej chemickej skupine DSM chránené obchodné meno pre jej UHMV-PE vlákno názov Dyneema. Allied Signal Inc.(Honeywell), produkujúca vlákno a komponenty s názvom Spectra, čo je vlastne iný názov pre polyetylénové vlákno Dyneema, ktorého licenčnú výrobu tejto americkej spoločnosti v roku 1985 predala holandská DSM. Okrem licencie v USA ešte beží výroba vlákien v spoločnom podniku DSM a japonskej firmy Mitsui- vlákno Texmilon. Z toho 40% produkcie predstavujú vlákna pre tzv. balistickú ochranu, 25% sú komponenty pre športové aplikácie a konečne zostávajúcich 35% slúži k výrobe námorných lán a rybárskych sietí.
Licenčné výrobky Dyneema americké společnosti Allied Signal Inc. sú vzhľadom i vlastnosťami identické.




Spoločnosť EnGarde pochádzajúca priamo z rodiska vlákien Dyneema vyrába prostriedky balistickej ochrany jednotlivca, ktoré sa stali najpredávanejšími v Európe. Tento úspech nebol rozhodne náhodný – dlhoročná prax spolu s vysokou kvalitou, vynikajúcimi parametrami balistických materiálov (nízka hmotnosť, skvelá ohybnosť, vynikajúci komfort pri nosení, vysoká životnosť), obrovskými investíciami do vývoja, výroby ako aj do nekompromisného systému kontroly kvality vyrábaných produktov a prijateľnou cenou sa zrejme rovnakou mierou pričinili o tento úspech.

EnGarde ochranné vesty, najpredávanejšie na Európskom kontinente, sú vyrábané z vlákien DYNEEMA® a spĺňajú náročné štandardy NIJ (US National Institute of Justice), nemecké štandardy SKI (Technische Richtlinie) a Ballistic Body Armor Standard Veľkej Británie. Všetky vesty sú podľa týchto štandardov testované ako aj certifikované.


EnGarde vesty disponujú na rozdiel od konkurencie bezpečnostnou rezervou, nakoľko balistická časť vesty pozostáva až z 39 vrstiev Dyneemy!

Spoločnosť EnGarde poskytuje na všetky svoje balistické vesty záruku až 10 rokov ! a to i za používania v tých najnáročnejších podmienkach.


(Drvivá väčšina výrobcov poskytuje 5 ročnú záruku, pričom ich výrobky v porovnaní s našimi sa vyznačujú vyššou hmotnosťou a výrazne nižším komfortom pri nosení).
Napr. už pri hmotnosti 1,9 kg náš základný model vesta EnGarde DeLuxe chráni svojho užívateľa pred zásahmi zo zbraní do ráže .44 Magnum.

Vesty EnGarde disponujú stupňom ochrany od NIJ IIIA (.44 Magnum) do NIJ IV (protipancierové Armor Piercing strely kalibru 30-06 Springfield, 7,62x51 NATO, 7,62x39, 7,62x54 R, 5,56x45).

EnGarde vesty taktiež odolávajú sile bodnutia ostrými a pevnými predmetmi do hodnoty 15 J (35J = 2,6 kg z výšky 1,35 m prebodne 0,8 mm plát z akostnej ocele). Užívateľ je chránený pred porezaním reznou a sečnou zbraňou ako aj rozbitým sklom.

K zákazníkom spoločnosti EnGarde patria štátne inštitúcie ako aj súkromné spoločnosti a jednotliví zákazníci týchto štátov: USA, Argentína, Belgicko, Bolívia, Brazília, Kanada, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Jordánsko, Írsko, Izrael, Taliansko, Irak, Kuvajt, Libanon, samozrejme Holandsko, Juhoafrická republika, Švédsko, Turecko, Veľká Británia a ďalšie.

Za najlepšiu alternatívu pre prácu a operácie v Iraku si EnGarde výrobky zvolili tieto spoločnosti:

DXB International, Iraq
Focus Magazine, Germany
General Electric, USA
Honeywell, USA
IAP Worldwide Services, USA
The AIM Group, USA
United States Army, USA /!/


Mimo Irak:

ANP, The Netherlands
Erasmus Medical Centre, The Netherlands
Falck Security, The Netherlands
Merriil Lynch, United States of America
NATO, Afghanistan /!/
OSS Group, United Arabs Emirats
Police Department in Greenland, Denmark
US Embassy, Bolivia

JUN 2005
IAP Worldwide Services a AIM Group vybrali v tendri pre svojich zamestnancov ochranné vesty EnGarde, ktoré budú využívať počas obdobia práce v Iraku.

JAN 2006
Nový model NV EG-PROIIIA je certifikovaný v súlade s požiadavkami NIJ 2005 EG-PROIIIA.

OCT 2006
Engarde vyhral tender na dodávku nepriestrelných viest pre pozemné jednotky NATO ISAF do Afganistanu. Podrobnosti podliehajú utajeniu.

- Intenzívny výskum a rozsiahle testy umožnili uvedenie na trh nového modelu ochranného balistického materiálu - EG-PROIIIA.
- Balistický materiál EG-PROIIIA počas testov HP White laboratory Inc. preukázal vynikajúcu odolnosť i voči strelám r. .44 Magnum 240 gr. SJHP, pričom trauma efekt zostal hlboko pod povolenými hodnotami 44 mm, pri zásahu 9mm 124 gr. strelou zostal pod 29 mm hranicou.
- Okrem excelentných ochranných vlastností poskytuje EG-PROIIIA vysoký komfort pri nosení ako aj extrémnu trvanlivosť. Záruka na balistické komponenty trvá po dobu 10 rokov.
- Kombinácia trvanlivosti, komfortu a bezpečnosti činí z modelu EG-PROIIIA s prehľadom voľbu č.1 medzi ochrannými vestami v triede odolnosti IIIA.

Dnes možnosť rozšíriť rady spokojných užívateľov je ponúknutá aj slovenskému a českému zákazníkovi.

Výrobky EnGarde sú testované ako aj certifikované podľa Amerického štandardu NIJ a Nemeckého štandardu SK1.

Niektoré výsledky testov ako aj certifikáty si môžte pozrieť kliknutím na tieto odkazy:

Súčasne používané štandardy:

Americký štandard - NIJ (National Institute of Justice)



"Všetky články a fotografie na tejto stránke sú duševným vlastníctvom spoločnosti LVL Armory, s.r.o. a nesmú byť publikované bez jej súhlasu."


Dátum: 25.08.2012| Zobraziť všetky články
34966227
0.22087693214417