sk en de hu

Spoločnosť LVL Armory, s.r.o., činná od roku 2007, je oficiálnym distribútorom produktov spoločnosti DEP Photonis. Spoločnosť DEP Photonis dodáva od roku 2013 datasheety svojich meničov v elektronickej podobe na CD a ich pravosť si zákazník môže overiť na oficiálnej stránke výrobcu DEP Photonis www.photonis.com
Pre kompletný sortiment produktov nočného videnia navštívte prosím našu stránku www.nocne.sk 
Využite možnosť nákupu tovaru na splátky so spoločnosťou QUATRO.

slide 1
Trijicon MRO
slide 2
Accuracy International AX338 aAccuracy International AX .338 Lapua Magnum
Accuracy International AX338 bAccuracy International AX .338 Lapua Magnum
Kimber Eclipse
Kimber MICROKimber MICRO
Kimber RevolverKIMBER Revolvery opäť v ponuke
KIMBER Super Carry Custom HDKIMBER Super Carry Custom HD
Laser Devices DBAL A2Laser Devices DBAL-A2
Laser Devices DBAL-A3Laser Devices DBAL-A3
Night Vision Dedal D542Night Vision Dedal D542
Night Vision monocular LVLMi-14Night Vision monocular LVLMi-14, EOTech 552
Trijicon RMR

Články

IR žiariče a termovízia

V súčasnosti rozoznávame 2 druhy IR iluminátorov, a to lasery a IR diódy. Oba druhy pracujú s vlnovými dĺžkami 780-840 nm.



IR ŽIARIČE:

V podstate ide o 2 druhy IR iluminátorov, Lasery a IR diódy. Oba druhy pracujú s vlnovými dĺžkami 780-840 nm.

Lasery – vysoký dosah, pracujú najčastejšie s výkonmi 2 mW, avšak vojenské prevedenia môžu hravo dosiahnuť 200 mW vyžarovaného výkonu. Hlavné nebezpečenstvo spočíva v možnosti popálenia sietnice, následných krvácaní a poškodenie n. opticus múže viesť i k trvalej slepote. Lasery s vysokým výkonom navyše urýchľujú opotrebenie NV. Životnosť laseru sa pohybuje okolo 5000 h nepretržitej pevádzky. Mnohé IR laserové iluminátory majú možnosť fokusácie do úzkeho zväzku premietajúceho prakticky bod na cieľový objekt. Existujú aj kombinované prístroje pre vojenské aplikácie, združujúce viditeľný a IR zámerné lasery a IR iluminátor. Kľúčovú rolu zohráva klasifikácia laseru z hľadiska nebezpečnosti pre ľudský zrak. Väčšina laserov pracujúcich v IR spektre spadá do tiredy nebezpečnosti class IIIa alebo IIIb. To znamená, že IIIa poškodzuje zrak pripohľade priamo do laserového lúča, kým IIIb i odrazom od niektorých predmetov.

Diódy – výkony sa pohybujú od 30-100mW výkonu, 75 mW je plne dostačujúci výkon preNV 2. gen. Je potrebné rozlišovať, podobne ako napríklad u vysávačov, príkon a výkon. U IR iluminátorov sa udáva primárne príkon, nie výkon, čo naznačuje len veľmi približne výkon samotného prístroja. Tak sa moôže stať, že prístroj s príkonom 450mW má kratší dosaj ako 350 mW iluminátor.

Ľudské oko spracúva signály s vlnovou dĺžkou cca 380-780 nm, zver však zväčša vidí aj v infra spektre. Vyrušenie zveriny IR svetlom závisí od druhu, vzdialenosti, intenzity vyžarovaného výkonu a činnosti zveriny – či je zamestnaná inými aktivitami.

Srnec a vysoká zver je iritovaná na vzdialenosť cca 30m 100mW výkonu IR žiariča, ostražitá líška aj na viac ako 70 m. Čierna zver reaguje len výnimočne. Pre prístroje NV 1. gen sú najvhodnejšie IR žiariče s vlnovou dĺžkou od 780 po max. 810 nm.

Pre prístroje NV 2.  a vyššie gen. sú najvhodnejšie IR žiariče s vlnovou dĺžkou od 780 po max. 840 nm.

TERMOVÍZIA:

Podrobnejší prehľad modelov je v samostatnom súbore. Výsledný   obraz  zobrazuje rozdiely teplôt okolitého prostredia a predmetov. Obraz sa zvyčajne zobrazuje v móde, kde teplé predmety sú svetlé (biele) a chladné tmavé, pričom je možný aj inverzný mód. Tieto prístroje sú schopné prevádzky za dňa  - viditeľné svetlo nemá na ich funkciu vplyv – teda ich ani nepoškodzuje.

Technický pokrok posledných rokov spôsobil, že z prístrojov, ktoré boli schopné prevádzky len zo stacionárnych stanovíšť, prípadne na bojových lodiach, potrebovali k prevádzke chladiace médium a množstvo elektrickej energie, sme prešli cez prístroje určeným k pozorovaniu a navádzaniu zbraní na vrtuľníkoch a tankoch k prenosným zariadeniam  napokon až súčasnej generácii termovízie nosenej na prilbách, hlavových postrojoch s hmotnosťou pod 500 g – to všetko vodotesné a nárazuvzdorné. Tieto sa zaobídu bez chladenia a vystačia si s bežnými komerčnými elektrickými článkami.  Nevadí im hmla, ktorá u zosiľovačov zostatkového svetla predstavuje veľký problém. Všetky ich klady však vyvažuje  cena – na tieto prístroje nečakajte akciové ceny bežné v hypermarketoch.
 


Dátum: 17.08.2012| Zobraziť všetky články
34977488
0.12725305557251